Expertiza psihiatrica. Concluzii
(Decizia Sectiei penale nr.318 din 22 ianuarie 2002)
Raportul de expertiza pshiatrica trebuie sa conchida, fara echivoc, daca faptuitorul a savarsit infractiunea cu discernamant.
Daca in concluzii se mentioneaza ca disceramantul inculpatului este mult diminuat si ca nu a putut aprecia consecintele decurgand din fapta pe care a savarsit-o, instanta trebuie sa dispuna efectuarea unei noi expertize, potrivit prevederilor art.125 C.proc.pen., o atare concluzie a expertului fiind contradictorie, lipsita de exactitate.
Prin sentinta penala nr.101 din 9 aprilie 2001, Tribunalul Bihor a condamnat pe inculpatul S.A. pentru savarsirea tentativei la infractiunea de viol prevazuta in art.20 raportat la art.197 alin.3 C.pen.
Instanta a retinut ca, la 8 iulie 2000, inculpatul a incercat sa violeze o minora, dar a renuntat deoarece a intervenit tatal acesteia.
Curtea de Apel Oradea, prin decizia penala nr.165/A din 28 august 2001, a admis apelul inculpatului si a redus pedeapsa aplicata de prima instanta.
Impotriva deciziei inculpatul a declarat recurs, cu motivarea ca, fiind iresponsabil, instanta trebuia sa-l achite.
Recursul este fondat..
Examinand probele administrate in cauza, se constata ca instantele, la stabilirea vinovatiei inculpatului, au avut in vedere concluziile expertizei medico-legale psihiatrice efectuate in cursul urmaririi penale de Laboratorul Medico-Legal al Judetului Bihor.
In concluziile acestei expertize se mentioneaza ca, raportat la fapta, discernamantul inculpatului a fost mult diminuat, in sensul ca nu a putut aprecia consecintele ce decurg din aceasta.
Concluzia raportului de expertiza medico-legala psihiatrica este contradictorie; pe de o parte se sustine ca discernamantul inculpatului este mult diminuat, iar pe de alta parte ca acesta nu a putut aprecia consecintele ce decurg din savarsirea faptei.
De altfel, prima instanta a solicitat efectuarea de catre Institutul de Medicina Legala �Prof.dr.Mina Minovici� a unei reexaminari a inculpatului pentru a se preciza daca a avut reprezentarea faptelor comise, daca avea sau nu discernamantul pastrat, dar a judecat cauza fara ca noua expertiza sa fi fost efectuata.
Pentru a se stabili cu certitudine responsabilitatea inculpatului, se impune efectuarea unei noi expertize medico-legale psihiatrice prin care sa se stabileasca daca inculpatul a avut sau nu discernamantul pastrat la data savarsirii faptei.
In consecinta, recursul inculpatului a fost admis si hotararile atacate au fost casate, cu trimiterea cauzei la prima instanta pentru rejudecare.
Sursa: Scj.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Conform art.78 alin. 2 din Legea 448/2006 - 2 Autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel putin 50 de angajati, au obligatia de a angaja persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati. 2^2 Pentru indeplinirea obligatiei prevazute la alin. 2, entitatile trebuie sa faca dovada ca, printr-o cerere scrisa, au solicitat sprijinul organizatiilor nonguvernamentale care, potrivit statutului acestora, presteaza servicii...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Referitor la intocmirea adeverintei de recalculare a pensiei conform Ordinului MMPS nr 487/31.05.2021, anexa 1 Avand in vedere ca pana la data de 01.04.2001 - in statele de salarii este mentionata retinerea individuala de pensie suplimenatra, deci suportata de salariat -contributia de asigurari sociale de stat, suportata de societate, aplicata la unele venituri brute platite din fondul de salarii, in functie de legislatia in vigoare la data respectiva adevrinta se intocmeste in functie de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In urma unui dosar penal, un angajat trebuie sa presteze munca in folosul comunitatii. In acele zile cand nu este la serviciu, ci presteaza munca in folosul comunitatii este in regula ca in pontaj sa figureze cu zi de concediu de odihna? El a spus ca va incerca sa mearga si in zile de sambata la munca respectica, doar ca daca nu va reusi, isi va lua din zilele de concediu de odihna pt a putea presta acea munca. este legal acest lucru? Nu stiu ce prevederi legale exista in acest scop.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<